Σύντομη περιγραφή των δράσεων


 

Οι δράσεις θα αφορούν στην προετοιμασία των ωφελουμένων και θα περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ένταξης σε πρόγραμμα επιχορήγησης επιδότησης ή σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα επιχορήγησης.

Οι υλοποιούμενες δράσεις θα έχουν ως πεδίο αναφοράς την τοπική αγορά εργασίας και θα επικεντρώνεται στην υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. 

Οι δράσεις του έργου είναι: 

(α) Μελέτη Εφαρμογής, (β) Ηλεκτρονική και φυσική δικτύωση, (γ) Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, (δ) Συντονισμός και διαχείριση της πράξης, (ε) Κατάρτιση της ομάδας στόχου στα αντικείμενα λαϊκής τέχνης (4 προγράμματα κατάρτισης, 19 -21 άτομα ανά πρόγραμμα), (στ) Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην ομάδα στόχου και Ειδικές υπηρεσίες συμβουλευτικής προς τους εργοδότες. 

ΔΡΑΣΗ 1: Μελέτη Εφαρμογής

Με την υποβολή του σχεδίου επισυνάφθηκε μελέτη εφαρμογής η οποία περιγράφει την υσφιστάμενη κατάσταση στην περιφέρεια, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες στον κλάδο και τους λόγους επιλογής της περιφέρειας για την εν λόγω παρέμβαση. 

Η μελέτη εφαρμογής θα επικαιροποιηθεί με την έναρξη του έργου. Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν και των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν θα υλοποιηθεί μία ακόμη στοχευμένη μελέτη εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

ΔΡΑΣΗ 2: Ηλεκτρονική και φυσική δικτύωση

Η αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου συνδέεται άμεσα με την ουσιαστική δικτύωση των ωφελουμένων με τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της Περιφέρειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ενέργειες δικτύωσης μεταξύ των φορέων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και ενέργειες δικτύωσης μεταξύ των ωφελουμένων και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Οι επιμέρους στόχοι των δράσεων δικτύωσης είναι: 

  • Ενίσχυση των κάθε είδους συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκομένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην παραγωγικότητα, στο βαθμό της καινοτομίας και στην ανταγωνιστικότητα. 
  • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εργοδοτών για τα οφέλη τυχόν πρόσληψης των ωφελουμένων και για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλες εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι περαιτέρω θετικές δράσεις. 
  • Πρακτική εισαγωγή των ωφελουμένων σε συνθήκες και απαιτήσεις πραγματικής αγοράς. 
  • Αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού. 
  • Υποστήριξη / υποβοήθηση στην αναζήτηση και πρόσβαση σε νέες αγορές. 

ΔΡΑΣΗ 3: Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Περιλαμβάνονται ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (προσανατολισμένες στην τοπική αγορά εργασίας, αλλά και την επιχειρηματική – εργασιακή προοπτική του/των αντικειμένων κατάρτισης και επιχειρηματικότητας του Έργου). 

Ειδικότερα αναφέρονται συνοπτικά: 

Δημιουργία Έντυπου Υλικού (δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, φυλλάδια, επιστολές κλπ), Επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις, Εκδηλώσεις (εκθέσεις, εργαστήρια, forum, σεμινάρια κλπ ), Ηλεκτρονικό υλικό ( DVD, βίντεο, ιστοσελίδα, δικτυακή πύλη κλπ), Ενημερωτικές συναντήσεις. 

ΔΡΑΣΗ 4: Συντονισμός και διαχείριση της πράξης

Ο συντονισμός, επιστημονική στήριξη και διαχείριση του Έργου πραγματοποιείται από ευέλικτο σχήμα στελεχών του Συντονιστή Εταίρου (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο φέρει και την αντίστοιχη ευθύνη σε σχέση με τις εργασίες που αναλαμβάνει. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την επίτευξη των στόχων της Α.Σ. έχει η αποτελεσματική συνεργασία των προαναφερόμενων στελεχών με τους εταίρους φορείς της Α.Σ. (συναντήσεις εργασίας και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας). Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του Έργου, η λογική ενεργούς συμμετοχής όλων των εταίρων φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης, η συνέργεια μεταξύ των υποέργων και οι αλληλεπιδράσεις των επιμέρους εργασιών που περιλαμβάνουν, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των διαδικασιών συντονισμού, τη συστηματική παρακολούθηση, τη συνεχή ανατροφοδότηση και τον ανασχεδιασμό σύμφωνα με την στρατηγική και τους στόχους της ΑΣ. 

ΔΡΑΣΗ 5: Κατάρτιση- Εκπαιδευτική Πρακτική Άσκηση-Επιμόρφωση-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Κατάρτιση της ομάδας στόχου στα αντικείμενα της κεραμικής, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και προώθησης προϊόντων λαικής τέχνης, με την υλοποίηση 4 προγραμμάτων κατάρτισης, σε συμφωνία με τους όρους υλοποίησης που προβλέπονται στο ΕΣΔΕΚ, με πλήρη ωρολόγια προγράμματα κατάρτισης και καινοτόμες μεθόδους υλοποίησης (δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών εργαλείων, εγχειριδίων κατάρτισης, δυνατότητα επεξεργασίας εκπαιδευτικού υλικού εκτός των ορών κατάρτισης μέσω ιντερνετικής εφαρμογής). Θα δοθεί έμφαση στη συμβουλευτική και επικουρική συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών φορέων όπως επίσης και των ομάδων στόχου στην κατάρτιση του περιεχομένου των προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς θα επιδιωχθεί η προβολή και επεξεργασία των δυνατοτήτων εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων σχεδιασμού, παραγωγής και προώθησης των προϊόντων λαϊκής τέχνης, της εφαρμογής νέων τεχνικών και της προσέγγισης διευρυμένων δυνατοτήτων προώθησης στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού (έμφαση στην εξωστρέφεια, τη μοντέρνα σχεδίαση, την ανταπόκριση στη σύγχρονη κουλτούρα διακόσμησης και κοσμήματος, με την παραγωγή χειροποίητων προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύγχρονου ύφους και ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά μέσω και της εφαρμογής διαδικασιών brand name και πιστοποίησης ποιότητας). Προβλέπεται πρακτική άσκηση για το σύνολο των καταρτιζομένων σε επιχειρήσεις του κλάδου. 

ΔΡΑΣΗ 6: Πληροφόρηση – Συμβουλευτική – Υποστήριξη

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην ομάδα στόχου. Παροχή εξατομικευμένης και ομαδικής συμβουλευτικής στο σύνολο των ωφελουμένων, προς το σκοπό της επιτυχούς συμμετοχής τους στο σύνολο των δράσεων του Έργου. Επιγραμματικά αναφέρονται: 
  •  προσωπική ανάπτυξη (δεξιότητες, προσόντα, δυνατότητες)
  • ενδυνάμωση – εμψύχωση - κινητοποίηση
  • επαγγελματική συμβουλευτική
  • συμβουλευτική απασχόλησης & επιχειρηματικότητας
  • συμβουλευτική επιχειρηματικότητας στην κοινωνική οικονομία
  • παραπομπή σε προνοιακές – κοινωνικές υπηρεσίες (όπου κρίνεται απαραίτητο)
  • παραπομπή σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ΟΑΕΔ, ΕΠΑΝ ΙΙ, ΕΠ Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος κλπ)
  • Ειδικές υπηρεσίες συμβουλευτικής προς τους εργοδότες Επιπλέον προβλέπεται για ομάδα επωφελουμένων για τους οποίους θα υπάρξει διαπιστωμένη ανάγκη, περαιτέρω στήριξη μέσω της υλοποίησης υποστηρικτικών ενισχυτικών δράσεων (π.χ. ορολογία επαγγελματική στην αγγλική γλώσσα, συμμετοχή σε επαγγελματικά εξειδικευμένα σεμινάρια, κλπ). 

Το έργο υλοποιείται σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ.: 2399-3/7/2012 (κωδικός πρόσκλησης 40) πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής – Περιφέρειας Αττικής, στα πλαίσια της Δράσης 7, της Κατηγορίας παρέμβασης 1: Ενδιάμεσες πολιτικές απασχόλησης , του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 8 : Διευκόλυνση της πρόσβασης στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).